Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 2. 2017

Vzpomínka na rok 2008

Telničtí a sokolničtí ministranti měli tento rok docela napilno. Od počátku roku se svorně připravovali na složení ministrantských zkoušek, kterémi nakonec všichni úspěšně prošli. Kromě nabytí všeobecného přehledu v liturgii či církevních reáliích získali kluci také možnost účasti na motokárové Grand Prix v brněnském M-paláci. Nejkvalitnější palivo, nejvýkonnější motokáru a nejlepší startovací pozici si vybral Jura Hrazdíra (ml.) smiley Ba ne – po právu Jura zvítězil, neboť se svým strojem létal po dráze jako Niki Lauda a jeho zajetým časům jsme se prostě nikdo nemohli rovnat. Rodiče by možná měli zauvažovat, zda-li by si permanentka na místní závodiště nevyplatila jako dobrá investice do jeho motoristické budoucnosti… smileyp1010107.jpg

Vydařenou akcí byl také výlet na Petrov – na Zelený čtvrtek byla naším cílem „Missa chrismatis“ za účasti Otce biskupa Vojtěcha, kněží a ministrantů celé diecéze. Ačkoliv se v jarním větru ještě občas zapomínaly sněhové vločky, myslím, že nás všechny zahřála slova povzbuzení Otce Vojtěcha a také svaté přijímání podávané z jeho rukou.

Druhou květnovou sobotu nás čekal v Olomouci Ministrantský den v prostorách místního semináře, kde se kluci mohli seznámit s atmosférou života bohoslovců, kteří se nám také postarali o sportovně-naučný program. Tomuto setkání také vděčíme za to, že jsme celkem úspěšně navázali kontakty s ministranty z okolních i vzdálenějších vesnic, což rádi využijeme pro další chystané společné akce (ještě o nich bude řeč smiley).

Právě díky přátelským vztahům s Mutěnicemi jsme si dovolili vyzvat tohoto soupeře na zteč ve fotbalových dovednostech. Za podpory tatínků naší farnosti jsme v parném odpoledni a výhni měnínského trávníku podlehli po statečném boji mutěnickým talentům v poměru 2:5. Gólově  byl úspěšný Kuba Král a vrozenou dravost předvedl Zbyněk Fiala. Za předvedený výkon a snahu však musím pochválit všechny své fotbalové kolegy, neboť počasí, nesehranost a občas i štěstí stálo spolu s kvalitním soupeřem proti nám smiley. Společně jsme si předsevzali, že odvetu „jim pořádně osladíme“ smiley.

Počátkem srpna jsme spolu s Petrem Gabrhelem a devíti ministranty odjeli na tábor do Březí u Velké Bíteše. Po první noci strávené na podlaze místního kostela anebo v lesní remízce následovalo vcelku luxusní ubytování na místní faře. Nechyběla ani táborová či noční hra, výšlap na rozhlednu v Tišnově, různé bojové i naučné hry, exkurse špičkové zemědělské techniky u místního dobrosrdečného kulaka, čtení pohádek na dobrou noc (pro mladší), táborák, bramborák… no co vám budeme povídat… smiley

V neděli (21. září) se uskutečnil dlouho očekávaný ministrantský florbalový turnaj. Naši starší ministranti si vzali organizaci tohoto sportovního klání na svá bedra a přivítali kluky z Mutěnic, Dubňan, Tvarožné, Moravan u Brna, Moutnic a Šlapanic. V burácející atmosféře Orlovny a Sokolovny došli nakonec k celkovému vítězství hoši z Mutěnic, následováni mladými šlapanickými nadějemi a urostlými dubňanskými bojovníky. Naši reprezentanti se umístili na pátém (Telnice), respektive osmém (Sokolnice) místě. Osm florbalových mužstev hnalo do boje bouřlivé publikum a snad i to upřímné nadšení, které mnohým klukům blýskalo v očích...p1000570.jpg

V sobotu 18. října v 8.45 hodin jsme odjeli k odvetě mezifarního zápasu s Mutěnicemi. Hlavním programem dne byla od 10.00 hodin právě fotbalová výhra telnických reprezentantů nad domácími, dále pak ve 12.00 hodin oběd v přilehlé restauraci (máme zamluvenu svíčkovou) a po obědě pak ochutnávka místních vín ve farním sklípku. Kromě samotných hráčů se našeho výletu do Mutěnic zúčastnili i rodiče a věrní fanoušci, kterým byla odměnou nejen předvedená hra na zeleném pažitu, ale i v přátelské atmosféře prožité odpoledne se sklenkou dobrého vína.

V letošním školním roce došlo k rozdělení telnické ministrantské obce na dvě skupiny: starší a mladší. Starší (vedeni Vojtou Králem) se budou scházet ve středu na ministrantských schůzkách a budou mít na starosti páteční liturgii, mladším začínají schůzky každé úterý v 16.30 na faře a pokračují mší svatou v kostele.

Při mši svaté, která se uskutečnila na úvod programu farního dne (28. září ve 14.00 hod.), jsme uvedli do ministrantské služby dva nové ministranty – Dalíka Šustra a Fandu Hrazdíru. Vyprošovali jim za vás všechny dostatek Boží milosti a nadšení do služby u oltáře.